Digitális nomád mint életforma

Insta kalandozásaim kezdeti időszakában tűnt fel egy számomra új kifejezés: a digitális nomád. Egyszerre volt hívogató és puritán. A nomád szó olyan érzetet keltett bennem, ami egy végtelenül leegyszerűsített életforma. Bevallom ez tetszett, sőt nagyon is közel áll a környezetbarát életmódomhoz és szemléletemhez.  




X generációs koromból adódóan a digitalizációt pár évvel ezelőtt nekem még csak az okos telefon és a laptop testesítette meg. Az Y és Z generáció viszont gyerekkortól tanulja és gyakran egész kiskorban is használja ezeket az eszközöket, míg az én korosztályom folyamatosan tanulja. Én kezdetben autodidakta módon, mert érdekelt, majd szakmai képzéseken.
 Olvasgatva néhány digitális nomád blogger írását, beszámolóikat, persze kicsit irigykedtem :) 


Milyen jó dolog, hóna alatt egy laptoppal járja a világot miközben dolgozik. Vagy miközben dolgozik járja a világot. Mindegy melyik verzióban, ígyis-úgyis win-win szituáció azoknak, akik szeretnek utazni és akik szakmai tudásukkal távolról tudják segíteni egy-egy vállalkozás munkáját.


A digitalizáció mára persze jóval több, mint néhány okos eszköz. És digitális nomádból is egyre több van. 1997-ben Tsugio Makimoto Digital Nomad könyvében előrevetítette ezt a jelenséget, amely a technikai fejlődéssel meg fog jelenni a világban. Nemcsak azért, mert számtalan applikáció, segédprogram és eszköz segítségével bárhonnan könnyedén lehet dolgozni, hanem mert a globalizáció is erősödik, és a fiatalabb generáció fizikailag is többet van mozgásban.




Lassan tíz éve annak, hogy egy budapesti TEDxDanubia előadáson még kicsit kétkedve hallgattuk Andrew Keen írót, akit a  Szilícium völgy Antikrisztusaként is emlegetnek, írtam róla akkor pár sort:


Előadásában idézte a Közösségi Háló című film egyik mondatát:

" We lived on farms, then we lived in cities, and now we're going to live on the internet"- vagyis:

„Farmokon éltünk, majd városokban éltünk és most mindnyájan az interneten élünk!”

2020 tavaszán kicsit lelassult a világ, nem utazgatunk annyit, viszont egyre többen dolgozunk a virtuális világban. A home office mint munkavállalási mód egyszeriben sokak számára vált ismertté. Szerintem az jó dolog, hogy sokan tölthetik azt az időt családjukkal vagy pihenéssel, amit a munkába utazással töltenének. 
Ha vállalkozó vagy és számodra akadnak feladatok, amelyeket szívesen kiszerveznél, hogy több időd jusson másra várom megkeresésedet.