Minden rendben lesz! - Tutto Andrà Bene!

Koronavírus, arobalen és lepedők a félelem leküzdésére: Bariból származó anyák és csecsemők gondolata



Nos a cím nem azt jelenti, hogy olasz nyelven is vállalok megbízásokat, azonban a koronavírus kapcsán többet hallgatok rádiót, olvasok olyan oldalakat, amik számomra elfogadhatóak, hitelesek. Hiszen egy már több napja karanténban élő család, vagy Olaszországban dolgozó személy beszámolója a mindennapi életről, a meghozott intézkedések nyomán kialakult teendőkről az, ami igazán életszagú és több kapaszkodót nyújt, hogy mi várható.
Talán az egyik legnehezebb most, hogy nem tudjuk, nem látjuk előre, hogy meddig tart, hova vezet és milyen gazdasági kihatásai lesznek. Fel tudunk készülni biztonsági intézkedésekkel, fegyelmezettséggel, talán ezek a legfontosabbak, hogy ne pánikhelyzet alakuljon ki, hanem előrelátás, higgadtság és önfegyelem vegye át a helyét. 

No meg egy kis pozitivitás, ami szerintem szintén nagyon fontos, erről mesélek most:


Ma reggel a Retro rádiót hallgatva egy Firenzében élő család hölgytagja beszélt a helyi, országos intézkedések során kialakult mindennapi életükről. Hogyan oldják meg az otthontanulást az iskolás korú gyermekkel, hogyan alakult az, hogy a férje home office, vagy smart work formában dolgozik otthonról, milyen szolgáltatások érhetőek el a városban, és melyek azok, amik nem vagy korlátozottan. A bevásárlási módokról, orvosi ellátásról is válaszolt a kérdésekre, majd

 ---------> mesélt egy civil kezdeményezésről, ami megszólított engem, mivel szívemhez és gondolataimhoz közel áll.  Ez pedig nem más, mint az: "Andrà Tutto Bene!" - kifejezés, ami egy egyszerű post it-el indult március eleji napokban Lombardia tartományból:



A hölgy elmesélte, hogy mára többen csatlakozva ehhez a kezdeményezéshez az otthon lévő gyerekekkel lepedőkre festik fel a szivárványt, és írják rá a pozitív üzenetet, miszerint: 
minden rendben lesz! 
Majd kiaggatják az erkélyre, vagy kisebb, saját kézzel készült üzeneteket helyeznek el egy szolgáltató egység, egy orvosi rendelő, vagy egy iroda kapujára.  A karantén elrendelése után az otthonmaradó édesanyák szerettek volna kreatív, alkotó, az aggódó gondolatokat elterelő foglalkozást kitalálni a gyerekeiknek, és ezzel párhuzamosan a pozitivitás, derűlátás hullámát elindítani. Kezdetben szabadtéri, külső helyszíneken tűzték ki a színes üzeneteket, mára egyre több a követője a kedves, szívmelengető mozgalomnak, természetesen a közösségi médiában is terjed a híre, hiszen ma már ez egy remek eszköz, amivel gyorsan, könnyen tudunk hírt adni. 
Saját hashtaget kreáltak hozzá: a facebookon, instagramon, whatsappon rákeresve sok találat, sok színes kép, boldogan alkotó gyerekek fotói láthatók: #andràtuttobene 


Hogy mi az én üzenetem ezzel az írással? Az, hogy fontos megőrizni a pozitív hozzáállásunkat, átértékelni és a legjobbat kihozni egy helyzetből. 


"Az a mód, ahogyan a világot látjuk, alakítja azt, ahogyan kezeljük. 
Így hát ez a kihívás, hogy a világot más nézőpontból nézzük. (David Suzuki)"